De AVG eist in art. 28 lid1 dat je alleen maar met partijen in zee mag gaan als zij zich houden aan de AVG. Je wordt, als verwerkingsverantwoordelijke, verplicht om dit te onderzoeken. Je kunt het ook 'doorlichten' noemen of in het Engels 'vetting'. Dit doe je vooraf.
Als je eenmaal met een verwerker een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten dan heb je daar bepaalde afspraken in benoemd. Je hebt o.a. eisen gesteld waarvan jij vindt dat de verwerker zich aan moet houden op het gebied van technische en organisatorische maatregelen. Als je in jouw verwerkersovereenkomst hebt afgesproken dat je jouw verwerker gaat controleren (auditen of auditeren genaamd) dan moet je dat ook echt doen, en het niet bij 'zeggen dat je het doet' houden. Jij moet namelijk bewijs kunnen overleggen als de Autoriteit Persoonsgegevens hierom vraagt. Je hebt nu te maken met vendor-auditing. Ook wel leverancier-auditing genoemd.
Het is belangrijk dat je in jouw verwerkersovereenkomsten opneemt dat er jaarlijks een vendor-auditing zal plaatsvinden. Wij raden je ook aan om in de verwerkersovereenkomst op te nemen dat in geval van datalekken, of sterk vermoeden van non-compliance met deze overeenkomst, een extra vendor-audit zal plaatsvinden. Mocht blijken dat de verwerker zijn zaken wél op orde heeft zijn de kosten voor de vendor-audit voor de verwerkingsverantwoordelijke, voor jou dus. Echter, mocht blijken dat de verwerker zich niet houdt aan de overeengekomen eisen zoals vermeld in de verwerkersovereenkomst en diens bijlage, zal de verwerker de kosten voor de extra vendor-audit moet dragen. Wel zo eerlijk.
Wil je meer informatie over het vendor-auditing van jouw leveranciers (vendors) of wil je dat CPRM deze vendor-auditing voor jouw organisatie uitvoert?