DPO as a Service

Huur een DPO/Functionaris Gegevensbescherming of Privacy Officer in voor enkele uren per week of per maand

Breadcrumbs

Ooit gehoord van "DPO as a Service"?

Heb jij ooit gehoord van DPO as a Service? Zo niet, dan ben je niet alleen. Veel bedrijven zijn nog steeds onbekend met deze term, maar dat hoeft niet langer zo te zijn. Wij gaan je uitleggen wat DPO as a Service is en wanneer je verplicht bent om een DPO te hebben.

Wat is een DPO en wat is het verschil tussen een DPO en een Privacy Officer?

DPO staat voor Data Protection Officer. In het Nederlands noemen wij het een Functionaris Gegevensbescherming, afgekort FG. Een DPO of FG is niet hetzelfde als een Privacy Officer. Hoewel de termen DPO en Privacy Officer soms door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen. Een Privacy Officer houdt zich vooral bezig met het interne beleid van een bedrijf rondom gegevensbescherming, terwijl een DPO zowel naar binnen als naar buiten gerichte taken heeft. Een DPO rapporteert bijvoorbeeld aan toezichthouders en is het aanspreekpunt voor alle zaken die met gegevensbescherming te maken hebben. De DPO moet onpartijdig zijn. De DPO kan niet én implementeren én controleren. Iets met de slager die zijn eigen vlees keurt...
Kiezen tussen een DPO en een Privacy Officer hangt dus af van de aard en de omvang van de gegevensverwerking binnen jouw bedrijf. Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze.

Wanneer ben je verplicht om een DPO te hebben?

Je bent verplicht een DPO te hebben als je bedrijf als hoofdtaak heeft het stelselmatig en op grote schaal observeren van individuen, of wanneer je grootschalig bijzondere persoonsgegevens verwerkt, zoals gegevens over gezondheid, ras, politieke opvattingen, religie, of seksuele voorkeur. Dit zijn allemaal situaties waarin DPO as a Service nuttig kan zijn. Maar wil je naar jouw klanten toe opvallen en hun vertrouwen houden, dan is het hebben van een DPO een must.

Wat is DPO as a Service?

DPO as a Service is niet een nieuw concept, maar eentje die de manier waarop bedrijven omgaan met gegevensbescherming drastisch heeft veranderd. DPO staat voor Data Protection Officer, in het Nederlands een 'Functionaris Gegevensbescherming', een functie die speciaal in het leven is geroepen om bedrijven te helpen voldoen aan de regels en voorschriften rondom gegevensbescherming. Als je kiest voor DPO as a Service, dan krijg je een externe DPO die jouw bedrijf helpt met alles wat te maken heeft met gegevensbescherming.

Ontdek hoe DPO as a Service jouw bedrijf kan helpen

Nu je meer weet over DPO as a Service, ben je klaar om de volgende stap te zetten. Of je nu verplicht bent om een DPO te hebben of dat je gewoon wilt zorgen voor de best mogelijke gegevensbescherming, DPO as a Service kan de oplossing zijn die je zoekt. Of het nu gaat om enkele uren per week of zelfs per maand, alles is mogelijk.

Meer weten over DPO as a Service?

Neem contact op